教員情報

学部・学科家政学部 健康栄養学科(Faculty of Home Economics Department of Health and Nutrition)
職種教授 【準学士】Professor [associate degree]
氏名(カナ)ツチヤ ヒロコ Tsuchiya Hiroko
氏名(漢字)土屋 ひろ子

研究分野(field of study)

栄養教育 Nutritional education

研究テーマ(Research theme)

【山岡細寒天の普及と食育活動】【The spread and shokuiku activity of Yamaoka sai agaragar】

目的:岐阜細寒天は全国生産量の8割を恵那市で生産している。細寒天について、広く県民に理解してもらい消費につなげることを目的として商品開発を進める。

The purpose: Gifu sai agaragar is producing 80 percent of the whole country production in Ena-shi. I have inhabitant of a prefecture understand widely about sai agaragar, and product development is advanced for the purpose of linking it to consumption.

方法:岐阜県細寒天について、セミナーを開催。細寒天を利用した商品を開発し、販売普及につなげる。

A way: A seminar is held about Gifu kensai agaragar. The goods for which sai agaragar was used are developed and it's linked to the sales spread.

【長良川鉄道での食育】【shokuiku by Nagara-gawa railroad】
目的:食育列車と題して、広く一般の方を対象に食に関する知識の普及及び家庭での活用についての提案を行うと同時に地元に根付いている長良川鉄道に乗って清流長良川の旅を楽しんでいただくことを目的とする。

The purpose: It's entitled a shokuiku train, and I propose knowledge about a food about the spread and utilization at home targeted for the general way widely and also take the Nagara-gawa railroad which becomes established in localness, and has for the object to enjoy travel in clear stream Nagara-gawa.

方法:長良川鉄道の列車内において学生が提案した弁当、スイーツを生きた教材として健康に過ごすための食事や地域産物の理解を深める。

A way: I put it in the train of Nagara-gawa railroad and deepen understanding of the box lunch a student proposed, the meal to spend Suites Hotel healthily as living teaching materials and area product.

  
【大豆粉を利用した商品の開発】【Development of the goods for which soybean flour was used】
目的:大豆粉についての知識の普及を推進するために商品開発を行うことを目的とする。

The purpose: I have for my object to develop a product to promote the spread of knowledge about soybean flour.

方法:ホームベーカリーを使用してグルテン入り、米粉入りなどのパンを作成してレシピを完成させ、商品化を進める。

A way: Gluten enter and bread with rice flour are made using a home bakery, a recipe is completed and commercializing is advanced.

【お弁当に関しての研究】【Study about a box lunch】
目的:40代男性の手作り弁当について調査し弁当の適性栄養量を知る。また、市販弁当との比較を検討し、利点と欠点について知ることを目的とする。

The purpose: I investigate about a homemade box lunch of a man of forties and learn about the aptitude nutritional amount of the box lunch. Comparison with an over-the-counter box lunch is considered, and has for the object to know about an advantage and the fault.
方法:40代男性の弁当調査を行い量や嗜好を検討し改善につなげる。市販弁当の調査を行い40代男性が選ぶときの基準を探る。

A way: The conduct amount and a taste are considered, and a box lunch investigation of a man of forties is linked to improvement. I investigate an over-the-counter box lunch and look for the standard when a man of forties chooses.

研究実績一覧(Research Publications)

論文・資料作品等(Papers Material works)

表題単・
共著
刊行概要(共著者名)関連授業科目
料理教室を通した、母子家庭の子どもへの食育の在り方

The state of shokuiku to a child of a fatherless family through a cooking class
長寿健康栄養学センター研究レポート,平成31年

Long-lived healthy nutrition center research report, 2019
料理教室という実体験をさせ「自分で自分の食事を作ることができる力」「自分の体や家族の体を健康な体へと導いてくれる食品を選択する力」等を付ける中で子ども達の未来につながる食育の在り方について探った。

Point at an actual experience as a cooking class, during putting "Tsutomu who can make his meal by himself" "Tsutomu who chooses the food which leads its form and the form of the family to a healthy body" etc., I enjoyed about the state of shokuiku which gets in touch in the children's future.
学校栄養指導論,食育指導論

School nutrition counseling theory ,
shokuiku guidance theory
より良い弁当作成を目指して

Aiming at better box lunch making.
共著

Co-author
岐阜女子大学食文化開発支援センター,食文化研究平成28年3月

Gifu Women's College food culture development support center , food culture study March, 2016
40代男性の生活活動調査から弁当の栄養素量を決定し、30日間の弁当作りとコンビニ・スーパーの弁当を通してより良い弁当作りを探った。(共著者:大西弘子・伊藤衣織)

I decided about the nutriment amount of the box lunch from a living activity investigation of a man of forties and looked for better box lunch making through box lunch making for 30 days and a box lunch from convenience store supermarket. (Coauthor: Onishi Hiroko Eori Ito)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
(資料)粉寒天を利用したメニュー提案

(Material) the menu proposition that powder agaragar was used
共著

Co-author
岐阜女子大学食文化開発支援センター,食文化研究2号,平成27年
5月,p39-46

Gifu Women's College food culture development support center, number 2 of food culture study and 2015
May and p39-46
恵那市山岡町の特産物である粉寒天の普及と地産地消に寄与することを目的としてメニューの開発を行った。
(共著者:嶋村桃子・小松沙霧)

The menu has been developed for the purpose of the spread of the powder agaragar which is a locally produced item in Ena-shi Yamaoka-cho and the case that I contribute to place producing center shou.
(Coauthor: Momoko Shimamura and Komatsu sagiri)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
一般市民対象の食育の実施

Implementation of shokuiku of a general citizen target
共著

Co-author

岐阜女子大学食文化開発支援センター,食文化研究1号,平成26年3月,p27-31

Gifu Women's College food culture development support center, number 1 of food culture research work, March, 2014 and p27-31
一般市民に対して、「食育」の周知と共に「実践」して行動変容に結び付けるための効果的な活動を考えた。
(共著者:水口裕史・伊藤典子)

The effective activity I "practiced", and to tie to behavioral modification as well as publicity of "shokuiku" were considered to general citizen.
(Coauthor: Hiroshi Mizuguchi and Noriko Ito)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
白山文化が根付く地域における子どもたちの食習慣の検討

Consideration of children's eating habit in the area where Haku-san culture roots
共著

Co-author
岐阜女子大学
紀要第42号,平成25年3月,p81-85

Gifu Women's College
A 42nd number of bulletin, March, 2013 and p81-85
子どもたちへの食育活動を通して郷土料理に関心を持ってもらい、郷土料理に対する理解度について検討した。
(共著:中本明里)

You had the interest in local food through shokuiku activity to children, and the intelligibility to the local food was considered.
(Joint work: Akari Nakamoto )
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
児童の生活習慣と朝食についての検討

Child's living habit and consideration about breakfast
単著

Single author
岐阜女子大学家政学部健康栄養学科食物栄養学会,食物栄養と食文化,平成24年3月

Gifu Women's College domestic science department healthy nutritional department food nutrition meeting, food nourishment, food culture and March, 2012
朝ごはんを主にした食生活及び生活習慣と睡眠時間との関係を調査検討。

The eating habits which did breakfast mainly and a relation between a living habit and sleeping hours, research and examination.
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
女子大学生の食事摂取の現状と分析

The current state of the meal absorption and analysis of a female college student
共著

Co-author
岐阜女子大学紀要第41号,平成24年3月,p17-21

A 41st number of Gifu Women's College bulletin, March, 2012 and p17-21
食に関する意識は高いとみられる健康栄養学科の学生がどのような食生活を送っているのか調査し、検討した。
(共著者:中本明里)

What kind of eating habits did a student of the healthy nutritional department thought to be very aware about a food be sending or investigate and consider?
(Coauthor: Akari Nakamoto )
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
「早寝早起き朝ごはん」の調査と親子の意識

Investigation of "early bedtime early rising breakfast" and parent and child's awareness
共著

Co-author
岐阜女子大学紀要第40号,平成23年3月,p79-88

A 40th number of Gifu Women's College bulletin, March, 2011 and p79-88
子どもと保護者の早寝早起きの実態と朝ごはんに対する意識を調査することにより今後の指導の在り方を検討した。
(共著者:森本法恵)

The state of the future's guidance was considered by investigating the reality of the early bedtime early rising and consciousness to breakfast of a child and a guardian.
(Coauthor: Norie Morimoto )
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

親子料理教室参加者に対する朝食摂取に関する意識調査と料理教室実施後の検討

Attitude survey about breakfast absorption and consideration after cooking class implementation to a parent and child cooking class participant
共著

Co-author
岐阜女子大学紀要第40号,平成23年3月,p73-77

A 40th number of Gifu Women's College bulletin, March, 2011 and p73-77
親子料理教室参加者に実態調査を行こない、講義後の家庭での状況調査をすることによって、よりよい意識付けができたかを検討した。
(共著者:西村恭子)

It was considered whether a better conscious bill could conduct surveys on it by doing situation study at home after a lecture which doesn't come the line for a parent and child cooking class participant.
(Coauthor: Yasuko Nishimura)
栄養教論育実習

Dietary Education Practicum
(共同研究報告)フードマネージメントの取り組みを通して-岐女大弁当-

(Common research report) through a match of the hood management- shionna silver tongue our-
共著

Co-author
岐阜女子大学紀要第40号,平成23年3月,p1-8

A 40th number of Gifu Women's College bulletin, March, 2011 and p1-8
(共著者:水野幸子・藤田昌子・西村恭子・西道香里・森本法恵)

(Coauthor: Mizuno Sachiko Fujita Masako Ysuko Nishimura and Saido Kori Morimoto Norie)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

2010年度臨地・校外実習~指導者による実践事例~

Entering in fiscal year 2010 and the outside of the school training-practice case by a leader-
共著

Co-author
平成21年8月

August, 2009
(共著者:石見百江・高木瞳・田中恵子・平光美津子)

(Coauthor: Ishimi Momoe Takagi Hitomi Keiko Tanaka and Hiramitsu Mitsuko)
臨地・校外実習,事前事後授業

Community Training,Pre- & Post-Practicum Seminar
肥満傾向の小学生に対する食教育の効果

The effect of the food education to a schoolchild of the overweight tendency
共著

Co-author
岐阜女子大学紀要第36号,平成19年3月,p139-146

A 36th number of Gifu Women's College bulletin, March, 2007 and p139-146
(共著者:小川宣子・西村恭子・増田ひろみ)

(Coauthor: Ogawa Noriko Nishimura Kyoko Hiromi Masuda)
学校栄養指導論

Nutrition Guidance in Public Schools

著書等(Books)

表題単・共著刊行概要(共著者名)関連授業科目
栄養教育論演習 2012年版

Nutritional education theory practice 2012 year edition
共著

Co-author
建帛社,平成24年5月

kenpakusha and May, 2012
栄養教育を担う栄養士、管理栄養士に技術を習得させ、より良い食習慣を確立させるための教育技術を身に着け実践力を養うための演習書。
(共著者:岡崎光子・饗庭直美 編著・風見公子・神田あづさほか)

The practice note I make the dietician and the management dietician who carry nutritional education acquire technology, and to learn the education technology to make them establish better eating habit and keep the practice power.
(Coauthor: Mitsuko Okazaki, Naomi Aeba writing and editing, Kimiko Kazami and Azusa Kanda and others)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum



健康栄養学科 臨地・校外実習ノート

Healthy nutritional department Entering the spot and the outside of the school training notebook
共著

Co-author
ヨツハシ印刷,平成23年7月

YOTSUHASHI print and July, 2011
(共著者:水野幸子・藤田昌子・小林京子・佐伯八重・中尾まゆみ・中村聡・森川加代子・森範子)

(Coauthor: Mizuno Sachiko Fujita Masako Kobayashi Kyoko Saeki Yae Nakao Mayumi Nakamura Satosi Morikawa Kayoko Mori Noriko)
臨地校外実習

Extramural Training
臨地・校外実習ノート

Entering the spot and the outside of the school training notebook
共著

Co-author
ちらし屋ドットコム,平成17年9月

Thirasiya dot com and September, 2005
(共著者:水野幸子・藤田昌子ほか)

(Coauthor: Mizuno Sachiko Fujita Masako and others)
臨地校外実習

Extramural Training

学校給食のてびき

Example of school lunch
共著

Co-author
岐阜県教育委員会スポーツ健康課,平成17年7月

The Gifu-ken School Board sports healthy department and July, 2005
学校栄養指導論

Nutrition Guidance in Public Schools
平成17年度新規採用学校栄養職員用e-ラーニング

e-learning for new adoption school nutritional staff in fiscal year 2005
共著

Co-author
岐阜県教育委員会スポーツ健康課,平成17年3月

The Gifu-ken School Board sports healthy department and March, 2005
学校栄養指導論

Nutrition Guidance in Public Schools
学校栄養職員による食に関する個別指導実践事例集

Tutoring practice samples about a food by school nutritional staff
共著

Co-author
文部科学書スポーツ・ 青少年局学校健康教育課,平成16年3月

The sentence part science note sports young people bureau school health education department and March, 2004
学校栄養指導論

Nutrition Guidance in Public Schools

学会・研究会等(Affiliated Academic Societies Study group)

所属名備考
日本栄養士会

Japanese dietician meeting
昭和45年4月~

April, 1970-
日本栄養改善学会

Japanese Society of Nutrition and Dietetics
平成18年4月~

April, 2006-
日本家政学会

Japan Society of Home Economics
平成18年4月~平成23年3月

April, 2006-March, 2011
学校食育研究会

School shokuiku workshop
平成24年4月~

April, 2012-

学会発表(Presentations)

表題単・
共著
発表概要(共著者名)関連授業科目
(口頭)食に関する指導による食行動の変化

(Oral) change in food behavior by guidance about a food
共著

Co-author
第58回日本栄養改善学会学術総会,平成23年9月8日~10日

The 58th time Japanese Society of Nutrition and Dietetics general meeting of art and science and September 8, 2011-the 10th
(共著者:柵木嘉和・中本明里)

(Coauthor: Maseki Yoshikazu Nakamoto Myori)
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum
個別指導による身体状況の改善-肥満傾向の小学生に対す
る食教育-

It faces a schoolchild of the improvement of body situation by tutoring- overweight inclination.
RU food educational-
共著

Co-author
日本家政学会中部支部大会,平成18年9月

Japan Society of Home Economics central branch meeting and September, 2006
(共著者:小川宣子)

(Coauthor: Noriko Ogawa)
栄養指導論実習

Nutrition Guidance Practicum

共同研究・委託研究等(Joint research Contract research)

表題主・分発表概要関連授業科目
「稲作活性化及び地域活性化のための米粉を使用した
ご当地名物の開発に関する活動2」

"Activity 2 about development of the this place feature with the rice
flour for rice growing activation and area activation"
長寿健康栄養学センター研究レポート,平成31年

Long-lived healthy nutrition center research report and 2019
米の消費拡大と地域活性化のため米粉(飛騨コシヒカリ)を使用した美女シューと名付けたシュークリームの改良と、次の商品としてクッキーの開発を予定し「朝日ふるさと夏祭り」での販売を目指した。

I scheduled development of a cookie as improvement of the cream puff called a beauty shoe with rice rice flour (Hida Koshihikari) for consumption expansion and area activation and the next goods and aimed at sale by "the morning sun home summer festival".
栄養教育論,ライフステージ栄養論

Dietary Education,Studies into Life Stages & Nutrition
委託研究「『岐阜県産の淡水魚「大マス」の希少な切り身加工品による地産地消商品の製造販売事業』におけるレシピ開発」

Contract research "recipe development in "manufacturing and sales business of the place producing center shou goods by a rare slice artifact of freshwater fish made in Gifu-ken "big trout"""
平成24年

2012
委託研究「『希少な岐阜県産純正の小型アマゴによる地産地消商品の製造販売事業』におけるレシピ開発」

Contract research "recipe development in "made in rare Gifu-ken, making and selling business of the place producing center shou goods by pure small AMAGO""
平成24年

2012
委託研究「糸寒天を利用した食品の開発と普及活動」

Contract research "development and the spread activity of the food for which thread agaragar was used" Of primary concern.
岐阜県寒天水産工業組合,平成22年~26年

Gifu-ken agaragar marine industrial guild and 2010-2014
恵那市山岡町の糸寒天を使った商品の開発と普及活動。恵那市内の3店舗で販売。

Development of goods and the spread activity with thread agaragar from Ena-shi Yamaoka-cho. It's sold at 3 stores in Ena-shi.
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

企業等プロジェクト研究(共同研究)「スポーツをしている子どもと親に対しての栄養教育」

Enterprises, project study (joint research) "nutritional education to the child playing sports and a parent"
西部接骨院,平成22年~24年

The Nishibu bonesetting in and 2010-2012
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

企業等プロジェクト研究(共同研究)「米粉麺を利用して学校給食に使用できる食品の開発」

Enterprises, project study (joint research) "using rice flour noodles, development of the food which can be used in school lunch"
郡上市白鳥地域教育課およびしろとり物産センター,(株)和幸,平成22年~24年

Gujo-shi swan area educational lesson, swan product center, Corporation Wakou and 2010-2012
学校給食で使用。

It's used for school lunch.
栄養教育論実習,フードマネージメント演習

Dietary Education Practicum,Food Management Practicum
企業等プロジェクト研究「奥美濃カレー組合と連携して郡上味噌、カレー、郡上市の特産物を使ったデザートの開発」

Enterprises, project study "development of the dessert which cooperated with a Okumino curry association and used Gujo fermented soybean paste, curry and a locally produced item in Gujo-shi"
平成22年~23年

2010-2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

講演(Lecture)

表題発表概要関連授業科目
中学生の健康と睡眠

Junior high school student's health and sleep
関市板取中学校生徒,板取中学校,平成27年11月30日

School children in Seki-shi Itadori, Itadori junior high school and November 30 in 2015
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもと一緒に作る料理を通した食育

shokuiku through the dish made with a child
関市安桜小学校保護者会,安桜小学校,平成28年1月16日

Seki-shi ansakura elementary school parent meeting, ansakura elementary school and January 16, 2016
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの食育と今後の課題

Child's shoku iku and future's problem
関市倉知小学校保護者会,平成26年10月20日

Kurachi, Seki-shi elementary school parent meeting and October 20, 2014
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの食育と今後の課題

Child's shoku iku and future's problem
岐阜県児童養護施設栄養士学習会,平成25年10月31日

Gifu-ken child protective institution dietician learning meeting and October 31, 2013
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

生活習慣病と健康 背景を考える

Lifestyle-related disease and health A background is considered.
平成25年度中部ブロック児童養護施設・乳児院研究協議会岐阜大会,平成25年6月5日

A central block child protective institution baby home research conference Gifu meeting in fiscal year 2013 and June 5, 2013
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

食に関する意識と課題

Consciousness about a food and theme
郡上市食育推進会議,平成24年2月22日

Gujo-shi shokuiku promotion meeting and February 22, 2012
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの肥満Child's overweight 大垣特別支援学校職員研修会,平成23年12月19日

Ogaki special support school staff workshop and December 19, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

食に関する意識と課題

Consciousness about a food and theme
安八郡学校保健会合同研修会,平成23年12月2日

The said Anpachi-gun school health care meeting workshop and December 2, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの食生活と健康

Child's eating habits and health
岐阜市PTA連合会母親委員会研修会,平成23年9月28日

Gifu-shi PTA joint association mother committee workshop and September 28, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

食生活と健康

Eating habits and health
西濃地区高等学校PTA指導者研修会,平成23年9月27日

Seino area high school PTA leader workshop and September 27, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの生活習慣と食育

Child's living habit and shokuiku
養老町学校保健会評議委員会研修会,平成23年2月17日

Yoro-cho school health care meeting dispute committee workshop and February 17, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの生活習慣と食育

Child's living habit and shokuiku
西濃地区学校栄養士研修会,平成23年1月31日

Seino area school dietician workshop and January 31, 2011
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

栄養教諭の行う食育

shokuiku a nutritional teacher does
平成22年度文部科学省指定栄養教諭を中核とした食育推進事業公表会,平成22年11月26日

The shokuiku promotion business publication meeting which made the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology designation nutritional teacher a core in fiscal year 2010 and November 26, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

中学生の食事

Junior high school student's meal
子どもの健康を守る地域専門家総合連携事業,平成22年11月12日

The area specialist overall cooperation business and November 12, 2010 which maintain child's health
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

睡眠と健康

Sleep and health
子どもの健康を守る地域専門家総合連携事業,平成22年11月9日

The area specialist overall cooperation business and November 9, 2010 which maintain child's health
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

これからの健康

Future health
東海農政局平成22年度第1回モニター交流会,平成22年10月23日

Tokai agricultural administration bureau 1st time monitor meet-the-people session in fiscal year 2010 and October 23, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

弁当の日の推進と食育について

About promotion on a day and shokuiku of a box lunch.
岐阜県PTA連合会母親委員会研修会,平成22年9月29日

Gifu-ken PTA joint association mother committee workshop and September 29, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

子どもの朝ごはん

Child's breakfast
関市小中学校教育研究会小学校家庭科部会研究会,平成22年8月24日

Seki-shi education research meeting elementary school homemaking course sectional workshop of elementary and junior high schools and August 24, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

高校生の食事と健康

High school student's meal and health
高校生保健講話,平成22年8月9日

High school student preservation of health talk and August 9, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

食と健康

Appetite and health
岐阜県高等学校給食研究会,平成22年8月2日

Gifu-ken high school lunch workshop and August 2, 2010
栄養教育論

Dietary Education
日本の抱える食に関する問題

The problem about a food that Japan holds
岐阜県薬剤師会薬食同源研修会,平成22年5月30日

Gifu-ken pharmacist meeting medicine food having the same origin, workshop and May 30, 2010
栄養教育論実習

Dietary Education Practicum

社会貢献(Social contributions)

概要備考
家庭教育学級特別講座講師

Home education class special lecture lecturer
平成31年
子どもが将来、健康で過ごすための食べ方について2019

About how to eat for a child to have time healthily in the future.
岐阜県子どもの貧困対策連携推進会議

Anti-poverty cooperation promotion meeting of Gifu-ken child
平成31年
子どもの貧困対策アクションプランについての会議2019

Meeting about child's anti-poverty action plan
NPO法人 ヘルシーライフせき

NPO corporation Healthy life Seki
平成26年7月~
ひとり親家庭(母子)への支援として「子ども食堂の事業」「子どもへの学習支援時食事提供事業」「食育活動」を行っている。

July, 2014-
"Business of the child dining room" "A meal offer carries on business at the time of learning support to a child." "shokuiku activity" is being performed as support to a pro-home (mother and child) alone.
学校食育研究会理事

School shokuiku workshop director
平成24年~平成28年。
子どもたちが健康で豊かな未来を獲得できるような食育の推進のために立ち上げた研究会の円滑な運営を図る。

2012-2016.
Children plan for smooth operation of the workshop which was started for promotion of shokuiku which can get the abundant future healthily.
学校保健課題解決支援事業協議会委員

School health care problem solved support business conference commissioner
岐阜県内の学校保健に対する課題の把握及び課題解決に向けた計画の検討。

Grasp of a problem to school health care in Gifu-ken and consideration of a plan for a problem solution.
学校食育研究会ワーキンググループ委員

School shokuiku workshop working group commissioner
学校食育の今日と未来を考える会である学校食育研究会を立ち上げるための委員会。

The committee to start the school shokuiku workshop which is the meeting which considers today and the future of school shokuiku.
岐阜市食育推進会議会長

Gifu-shi shokuiku promotion meeting chairperson
平成22年~平成27年。
健全な食生活を実践することができる人間を育てるために各団体が取り組む食育についての会議。

2010-2015.
Meeting about shokuiku where each group wrestles to bring up the man who can practice sound eating habits.
岐阜市学校給食研究委員会会長

Gifu-shi school lunch research committee chairperson
平成22年~平成27年。
子どもたちにとって学校給食がより良いものになるように、様々な事柄について望ましい今後の方向を研究する会議。

2010-2015.
The meeting which studies the way of the desirable future about various matters as school lunch will be something better for children.

教育業績(Educational achievements)

授業科目の名称講義等の内容講義と関連する
著書・論文と関連事項
栄養教育論実習Ⅰ

Nutritional education theory training I
栄養教育論の座学で学んだ知識を生かして、ライフステージ別の栄養教育をシュミレーションして実践力を養う。小学生、中学生への栄養教育ができるように、指導案を作り発表する。

Nutritional education according to the life stage is simulated using learned knowledge, and the practice power is fed with lesson in a classroom of nutritional educational theory. A guidance plan is made and announced in order to give nutritional education to a schoolchild and a junior high school student.
「親子料理教室参加者に対する朝食摂取に関する意識調査と料理教室実施後の検討」,「早寝早起き朝ごはんの調査と親子の意識」,「フードマネージメントの取り組みを通して-岐女大弁当-」

"Attitude survey about breakfast absorption and consideration after cooking class implementation to a parent and child cooking class participant", "investigation of early bedtime early rising breakfast and parent and child's awareness", "through a match of the hood management- Gifu Women's College box lunch-"
栄養教育論実習Ⅱ

Nutritional education theory training Ⅱ
栄養教育論の座学で学んだ知識を生かして、ライフステージ別の栄養教育をシュミレーションして実践力を養う。 一般の成人に対する栄養教育ができるように、パワーポイントを使ってプレゼンテーションをする。

Nutritional education according to the life stage is simulated using learned knowledge, and the practice power is fed with lesson in a classroom of nutritional educational theory. I present using PowerPoint in order to give nutritional education to a general adult.
「親子料理教室参加者に対する朝食摂取に関する意識調査と料理教室実施後の検討」,「早寝早起き朝ごはんの調査と親子の意識」,「フードマネージメントの取り組みを通して-岐女大弁当-」

"Attitude survey about breakfast absorption and consideration after cooking class implementation to a parent and child cooking class participant", "investigation of early bedtime early rising breakfast and parent and child's awareness", "through a match of the hood management- Gifu Women's College box lunch-"
学校栄養指導論

School nutrition counseling theory
小中学校の組織・運営、栄養教諭に期待される役割、仕事内容を学ぶ。 家庭や子どもたちの実態を知り、食指導の方法について学ぶ。

Organization managing of elementary and junior high schools, the role expected of a nutritional teacher and the work contents are learned. I know the reality of the home and the children and learn about a way of food guidance.
「肥満傾向の小学生に対する食教育の効果」,「学校給食のてびき」,「学校栄養職員による食に関する個別指導実践事例集」,「平成17年度新規採用学校栄養職員用e-ラーニング」

"The effect of the food education to a schoolchild of the overweight tendency", "TEBIKI of school lunch", "tutoring practice samples about a food by school nutritional staff", "e-learning for new adoption school nutritional staff in fiscal year 2005"
臨地校外実習事前・事後授業

Entering the spot outside of the school training advance and the ex post fact class
実際の現場で効果的に実習ができるように、事前に心構えや注意点を学ぶ。現場の指導者の講義を聞き、実習内容の確認をする。 実習終了後に、個々に評価をする。

Mental attitude and a careful point are learned beforehand in order to practice effectively at an actual site. Leader's lecture in a site is heard and the training contents are checked. I estimate each after the training.
「2010年度臨地・校外実習~指導者による実践事例~」,「臨地・校外実習ノート」

"Entering in fiscal year 2010 and the outside of the school training-a practice case by a leader,-" "entering the spot and the outside of the school, training notebook"
栄養教諭事前・事後授業

Nutritional teacher advance and the ex post fact class
実際の現場で効果的に実習ができるように、事前に心構えや注意点実習内容、指導案を学ぶ。 実習終了後に、個々に評価をする。

Mental attitude, the careful point training contents and a guidance plan are learned beforehand in order to practice effectively at an actual site. I estimate each after the training.